Za narodov blagor - Cankar, Ivan (knjige, 2017)
Cankarjeva komedija je izšla leta 1901, a je bila prvič uprizorjena v Ljubljani šele leta 1906. Delo je kritika družbenih razmer na Slovenskem. Glavni osebi predstavljata dve politični opciji, ki se borita za prevlado. Obe si menda prizadevata za narodov blagor, a v resnici mislita le na lastne koristi in ne izbirata sredstev, da bi dosegli svoje.