Z dokazi podprta rehabilitacija - kako učinkovita je elektroterapija? - Jamnik, Helena (Rehabilitacija (Ljubljana), 2011)
Uporaba različnih postopkov elektroterapije je v fizikalni in rehabilitacijski medicini precej razširjena. V prispevku je predstavljen kratek pregled literature o učinkovitosti uporabe različnih oblik elektroterapije, ki smo jo našli pri pregledovanju podatkovnih zbirk MEDLINE, PEDRO in Cochranove podatkovne zbirke. V literature smo našli dokaze o učinkovitosti iontoforeze za zdravljenje različnih oblik tendinopatij (II.-III. raven dokazov), učinkovitosti zdravljenja bolečine v vratu s TENS (III.-IV. raven dokazov), boleče diabetične nevropatije s TENS (II. raven dokazov), bolečine po torakotomiji s TENS (I. raven dokazov), učinkovitosti TENS za obvladovanje bolečine v roki zaradi revmatoidnega artritisa (I. raven dokazov), učinkovitosti uporabe FES za zdravljenje glenohumeralne subluksacije pri osebah po možganski kapi (I. raven dokazov), učinkovitosti uporabe živčno mišične električne stimulacije pri disfunkciji spodnjih sečil zaradi multiple skleroze (II. raven dokazov), živčno mišične električne stimulacije za preprečevanje atrofije stegenskih po operacijah na kolenu (II. raven dokazov) ter oslabelih mišic rok zaradi revmatoidnega artritisa (II. raven dokazov). Dokazano neučinkovita je TENS pri kronični bolečini v križu (I. raven dokazov). Iz ugotovitev v literaturi še ni mogoče dokončno sklepati o učinkovitosti uporabe TENS pri bolnikih s kronično bolečino, osteoartrozo, fantomsko bolečino, akutno bolečino ter bolečino zaradi rakavih obolenj. Prav tako so v literaturi nasprotujoči si podatki za učinkovitost uporabe FES pri vadbi hoje oseb po okvari hrbtenjače ter uporabe živčno mišične električne stimulacije pri rehabilitaciji otrok s cerebralno paralizo. V literaturi primanjkuje raziskav, objavljenih v angleškem jeziku, o učinkovitosti diadinamskih tokov in interferenčnih tokov. Prav tako je zelo malo raziskav o učinkovitosti enosmernih tokov.
Keywords: Electric Stimulation Therapy; električna stimulacija; elektroterapija; Evidence-Based Medicine; Literature; literature review; Transcutaneous Electric Nerve Stimulation