Matematično modeliranje hidravličnega ovna - Filipan, Veljko (Strojniški vestnik, 2003)
V prispevku podajamo matematični model hidravličnega ovna (HO), vgrajenega v cevni sistem. Obravnavamo poenostavljeni delovni postopek. Pretok v sistemu z ovnom je neustaljen, zato podajamo enačbe neustaljenega toka v ceveh in metodo karakteristik (MK). Podan je podrobni oris matematičnega modeliranja elementov sistema HO. Pogonsko in dobavno cev modeliramo s pomočjo pravokotne mreže karakteristik, pogonski in dobavni zbiralnik pa sta robna pogoja z nespremenljivo gladino vode. HO modeliramo kot robni pogoj, ki popisuje delovanje ovna v področjih delovnega postopka. Ta robni pogoj je popisan z 11 enačbami in 11 odvisnimi spremenljivkami, rešujemo ga z metodo iteracij v časovnih korakih računskega postopka. Postavljen model je programiran na računalniku. V podani računski simulaciji smo uporabili podatke iz literature, časovni potek tlaka in povprečne hitrosti so prikazani v grafični obliki.
Keywords: ovni hidravlični; sistemi črpalni; udari tlačni; metode karakteristik; hidravlični ovni; karakteristike; matematični modeli