S kalicivirusi povzročena epidemija gastroenteritisa v domu za starejše osebe - Zimšek, Janet (Zdravniški vestnik, 2003)
Izhodišča. Človeški kalicivirusi, povzročitelji črevesnih okužb, predstavljajogenetsko in antigensko raznoliko skupino virusov s pozitivno usmerjeno enovijačno RNK Po podatkih lnštituta za varovanje zdravja v Sloveniji v zadnjih dveh letih narašča število prijavljenih epidemij virusnegagastroenteritisa, povzročenega s kalicivirusi. Do novembra 2002 je bilo potrjenih že 574 primerov. Do sedaj so bili kalicivirusi pri nas dokazanipredvsem pri predšolskih in šolskih otrocih, epidemije pri starejših ljudeh v domovih za ostarele niso bile opisane. Metode. V prispevku prikazujemo epidemijo gastroenteritisa v domu za starejše osebe, ki smo jo obravnavali z epidemiološkimi metodami poizvedovanja, anketiranja in pregleda na kraju samem. Z bakteriološkimi in virološkimi metodami smo iskali različne povzročitelje. Kaliciviruse smo dokazovali z metodo neposredne elektronske mikroskopije, izvedli verižno reakcijo s polimerazo s predhodno reverzno transkripcijo (RTPCR) in produkte RT-PCR potrdili s hibridizacijo. Rezultati: Epidemija se je začela eksplozivno v drugem nadstropju doma, kjer je zbolelo največ oskrbovancev, v ostalih nadstropjih doma so se bolezni pojavile kasnejein v manjšem številu. Skupaj je zbolelo 61(40,1%) od 152 oskrbovancev doma in 15 (22,490) od 67 zaposlenih. Uvedeni so bili ukrepi za preprečevanje širjenja bolezni. Epidemija je bila zaključena deseti dan. Kaliciviruse (rod norovirusov) smo našli v devetih iztrebkih od desetih pregledanih. Z metodo RT-PCR in hibridizacije z gensko specifičnimi sondami smo potrdili noroviruse genske skupine GG 11, genskega svežnja 1 (virus Hawaii) in genskega svežnja 4 (virus Lordsdale).
Keywords: Caliciviridae; Caliciviridae Infections; Diagnosis; Disease Outbreaks; domovi za stare ljudi; Domovi za starostnike; epidemija; Epidemije; Epidemiology; Etiology; Gastroenteritis; Homes For The Aged; Isolation And Purification; Kaliciviridne infekcije; Microscopy, Electron; Mikroskopija elektronska; Polimerazna, verižna reakcija; Polymerase Chain Reaction; Prevention And Control; virusne infekcije