Koncepti socialnega dela z mladimi - Poštrak, Milko (Socialno delo, 2015)
Avtor umesti strokovni pristop socialnega dela z mladimi v kontekst doktrinarnih načel sodobnega socialnega dela. Predstavi teoretski okvir, v katerem se opre predvsem na sistemsko ekološki in socialno-konstruktivistični model socialnega dela. Pojasni pojem življenjskega sveta mladostnika in ga poveže z dejavniki odraščanja, ki so spol, družina, šola, vrstniki in vrednote. Omeni socialno ranljivost mladih in povzame dosedanje paradigmatske pristope pri delu z mladimi. Ti imajo več imen: ukazovalni, vse dopuščajoči in dogovorni pristop. Ključne sestavine kateregakoli pristopa so: vrsta komunikacije, opredelitev vlog, oblika avtoritete, iz nje izhajajoča vrsta odgovornosti in pojmovanje ukrepov. Avtor omeni pomanjkljivosti in posledice ukazovalnega in vse dopuščajočega pristopa ter opiše dogovorni pristop. Dogovorni pristop izhaja iz teoretskih, doktrinarnih načel, oprtih večinoma na sistemsko teorijo in fenomenologijo. Mladostnika je treba razumeti v kontekstu njegovega življenjskega sveta, strokovnjaki pa moramo biti njegovi spoštljivi in odgovorni zavezniki.
Keywords: agreement; social work; socialno delo; koncepti; principles; professional work; strokovno delo; adolescents; mladi; odraščanje; growing up; life-world; življenjski svet