Učinkovine za zmanjševanje čezmerne telesne mase in zdravljenje debelosti - Kikelj, Danijel (Farmacevtski vestnik, 2010)
Učinkovine za zmanjševanje čezmerne telesne mase in zdravljenje debelosti sozelo maloštevilne, zato imajo velik pomen raziskave novih učinkovitejših in varnejših tovrstnih učinkovin. Potencialne strategije za iskanje novih učinkovin proti debelosti obsegajo zmanjševanje dovajanja energije telesu z manjšim vnosom hrane preko stimulacije anoreksigenih signalov in blokiranjem oreksigenih signalov ter stimulacija porabe energije. V tem pregledu podajamo pregled aktualnih in nedavno ukinjenih učinkovin za zdravljenje debelosti in novih možnih terapevtskih pristopov.
Keywords: debelost; drug; fentermin; orlistat; rimonabant; sibutramin; zdravila