Storitve v mednarodnih ekonomskih odnosih - od izolacije k integraciji - Stare, Metka (Teorija in praksa, 2007)
Čeprav so storitve v mednarodnih ekonomskih odnosih navzoče že dalj časa, pa so načini in razsežnosti njihove internacionalizacije predmet znanstvenega preučevanja šele po letu 1980. Prispevek analizira položaj storitev in njihov pomen v mednarodnih ekonomskih odnosih od začetkov njihovega sistematičnega preučevanja v zadnji četrtini 20. stoletja in ugotavlja, kateri dejavniki so pospeševali razmah storitvenega sektorja in tudi kako so ti pripomogli k večji integraciji storitev v mednarodne odnose. Ocenjujemo, da so bili predvsem vključitev storitev v svetovni trgovinski sistem (Svetovna trgovinska organizacija) in vzpostavitev sporazuma o trgovini s storitvami (GATS) ter hiter napredek informacijsko-komunikacijskih tehnologij najpomembnejši motorji internacionalizacije storitev. Ob tem so se v mednarodnih transakcijah s storitvami pojavili tudi novi akterji. Kljub temu "pospešku" storitve še vedno ostajajo podcenjene in nezadostno proučevane v mednarodnih ekonomskih odnosih, tudi zaradi netransparentnosti in večrazsežnosti načinov njihovega vključevanja v mednarodno menjavo. Članek se konča z ugotovitvijo, da je za boljše razumevanje in vrednotenje storitev v mednarodnih ekonomskih odnosih različnih akterjev, ki so vanjo vključeni, potrebno boljše poznavanje razsežnosti mednarodne menjave storitev, njenih učinkov na nacionalna gospodarstva in na mednarodne ekonomske odnose.
Keywords: International economic relations; Mednarodni gospodarski odnosi; Services; Storitve; Liberalizacija; Liberalization; mednarodni ekonomski odnosi; mednarodna menjava