Numerical study of the effect of the reynolds numbers on thermal and hydrodynamic parameters of turbulent flow mixed convection heat transfer in an inclined tube - Vahidinia, Farhad (Strojniški vestnik, 2015)
Članek poroča o numerični raziskavi vpliva Reynoldsovega števila na toplotne in hidrodinamične parametre mešanega konvektivnega prenosa toplote pri turbulentnem toku nanofluida voda/Al2O3 v poševnem krožnem kanalu. Zgornja stena kanala je bila izpostavljena neenakomernemu toplotnemu toku, njegov spodnji del pa je bil izoliran. Za reševanje vodilnih enačb so bili uporabljeni model dvofazne zmesi, metoda končnih volumnov in shema gorvodnih razlik drugega reda. Pri študiju mešanega konvektivnega prenosa toplote s turbulentnim tokom je pomembna preučitev sprememb Reynoldsovega števila in njihovega vpliva na toplotne in hidrodinamične parametre. Privzeto je bilo Reynoldsovo število od 4000 do 6000, 4-odstotni volumski delež nanodelcev in Grashofovo število Gr = 1x108. Nagib cevi glede na vodoravnico je bil 45°. Za prikaz veljavnosti ter natančnosti modela in numeričnega postopka so bile opravljene primerjave z razpoložljivimi rezultati eksperimentov in numeričnih simulacij.
Keywords: koeficient konvektivnega prenosa toplote; koeficient površinskega trenja; mešana konvekcija; poševni kanali; Reynoldsovo število; turbulentni tok