Sistem zagotavljanja kakovosti COBIB.SI - Dornik, Ema (Knjižnica, 2017)
Namen: Širši strokovni javnosti želimo predstaviti aktivnosti, ki so del sistema zagotavljanja kakovosti bibliografskih in normativnih zapisov v COBIB.SI in jih izvajamo v Institutu informacijskih znanosti (IZUM). Predstavljene aktivnosti, izvedene leta 2016, so usmerjene v spremljanje dela katalogizatorjev začetnikov, v identificiranje bibliografskih zapisov z istovrstnimi pomanjkljivostmi in spremljanje kakovosti dnevne produkcije bibliografskih zapisov. Metodologija/pristop: V treh predstavljenih aktivnostih smo uporabili različne oblike vzorčenja bibliografskih zapisov s pripadajočimi normativnimi zapisi, podana priporočila za izbrane zapise so temeljila na strokovnem pregledu ter veljavnih katalogizacijskih pravilih in formatu COMARC. V vseh aktivnostih smo katalogizatorje zaprosili za ročno odpravo pomanjkljivosti. Rezultati: Analiza je pokazala, da so aktivnosti pripomogle k identifikaciji in odpravi nekaterih napak predvsem v bibliografskih zapisih. Ocenili smo, da je bila odzivnost dobra, katalogizatorji, ki so bili obveščeni po elektronski pošti, so prejete predloge pozitivno sprejeli, na voljo so imeli tudi dodatno pomoč in informacije po telefonu. Omejitve raziskave: V prispevku nismo podali podrobnejše analize vsebine priporočil in vrednotenja kakovosti zapisov, podana priporočila so temeljila na pregledu zapisov brez predlog/virov. Izvirnost/uporabnost raziskave: Sistem spremljanja kakovosti COBIB.SI in aktivnosti, izvedene leta 2016, so predstavljeni prvič. Predstavljene so tudi nekatere izboljšave v segmentu za katalogizacijo, ki so rezultat spremljanja kakovosti COBIB.SI.
Keywords: COBIB.SI; shared cataloguing; vzajemna katalogizacija; bibliographic records; authority records; bibliografski zapisi; normativni zapisi; quality; kakovost