Emigracija slovenskih mladih raziskovalcev in njihova zaposlitvena mobilnost znotraj Slovenije - Bevc, Milena (Teorija in praksa, 2014)
V prispevku prikazujemo obseg emigracije, značilnosti emigrantov ter zaposlitveno mobilnost znotraj Slovenije za slovenske mlade raziskovalce v obdobju 2004-2009 (metodologijo in rezultate). Prispevek temelji na anketiranju vseh raziskovalnih organizacij v Sloveniji ob koncu leta 2009 in v začetku leta 2010. Mladi raziskovalci so predstavljali 35-46 % emigracije vseh raziskovalcev in slabo tretjino njihove zaposlitvene mobilnosti v državi. Značilnosti najpogostejšega emigranta med mladimi raziskovalci pa so: moški, doktor znanosti s področja naravoslovja ali tehnike, star 32 let. Prikazujemo tudi stališča vodstva raziskovalnih organizacij do obeh programov mladih raziskovalcev, do emigracije teh raziskovalcev ter do njihovih zaposlitvenih možnosti v državi.
Keywords: emigracija; emigration; employment; mladi raziskovalci; raziskovalci; researchers; Slovenia; Slovenija; trendi; trends; zaposlovanje