Gugalnični mehanizmi - Medveš, Rok (Matrika, 2019)
Nevtrini so delci, ki so jih fiziki prvič napovedali ob študiju razpadov ?$β$?. Še pred 20 leti se je predpostavljalo, da je nevtrino brezmasni delec, a novejši poskusi kažejo, da temu ni tako. Članek obravnava Higgsov mehanizem, s katerim je moč ugotoviti, od kod nevtrinom masa. Poleg tega se bo obravnavalo, kako leptoni dobijo maso v standardnem modelu.
Keywords: fizika osnovnih delcev; gugalnični mehanizmi; masa nevtrinov; neutrino mass; neutrinos; nevtrini; physics of elementary particles; seesaw mechanisms; Standard model; Standardni model