Sonaravne usmeritve prihodnjega prostorskega razvoja Ljubljane - Plut, Dušan (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2007)
V Mestni občini Ljubljana (MOL) je varstvo okolja eno izmed treh temeljnih (gospodarsko in socialno polje), a neenakovredno obravnavanih polj sonaravnega, trajnostnega mestnega razvoja. Čeprav se Ljubljana med evropskimi mesti podobne velikosti ne uvršča med najbolj degradirana urbana območja, predstavljajo okoljski problemi zaradi številnih posledic na kakovost bivanja in izčrpavanje naravnih virov, ogrožanja narave, enega od ključnih problemov. Zaščita talne vode Ljubljanskega polja, umiritev suburbanizacijskih procesov in cestnega prometa ter prostorski razvoj v okviruomejitev okolja so temeljni sonaravni prostorski izzivi mestnih politik Ljubljane in MOL.
Keywords: Ljubljana; urbani razvoj; prostorski razvoj; sonaravni razvoj; varstvo okolja; environmental protection; ecology; ekologija