A marginal resource for civic identity - Olsson, Tobias (Javnost (Ljubljana), 2006)
V raziskovanju in v politiki je bilo veliko razprav o pomenu internata za demokracijo. Te razprave so nedvomno prispevale k napredku, na primer z opozarjanjem na neenak dostop družbenih skupin do informacijsko-komunikacijskih tehnologij in s predlogi, kako bi lahko internet postal orodje za demokracijo. Vendar pa je v teh analizah tudi nekaj slepih peg; dve med njimi obravnava članek. Prva je v tem, da so minimalno pozornost namenjale izkušnjam vsakodnevnih uporabnikov. Druga je v tem, da so bile običajno usmerjene izključno na uporabo interneta, namesto da bi internet obravnavale kot del izoblikovanega medijskega okolja. Članek prispeva k preseganju teh enostranskosti. Izhaja iz pojma državljanske identitete in analizira kvalitativne podatke o uporabi in percepciji interneta ter tradicionalnih medijev med švedskimi delavskimi uporabniki. Za tiste, ki menijo, da je internet inkluzivni medij in torej orodje demokracije, so rezultati, predstavljeni v članku, nerazveseljivi, saj kažejo, da so tradicionalni mediji - TV, časopisi in radio - mnogo pomembnejši kot internet za državljanske identitete delavskih uporabnikov medijev.
Keywords: Švedska; družbene skupine; delavci; identiteta; država; state; democracy; demokracija; mass media; množični mediji; informacijska tehnologija; information technology; komunikacijska tehnologija; internet; dostopnost