Namesto čestitke - Božič, Katja (Pravni letopis, 2024)
Še vedno najbrž drži, da je prav vsak od nas lahko pomemben, ko se gradita ali rušita spoštovanje in zaupanje v pravo. V postopkih priprave predpisov sodelujemo konkretni ljudje in konkretni ljudje lahko prispevamo h konkretnim, čeprav drobnim izboljšavam. Še toliko ozaveščanja, izobraževanja in informiranja ne pade ravno na plodna tla, če na drugi strani ni motiviranega in zagnanega, družbeno odgovornega posameznika, ki je pripravljen poskusiti verjeti v smisle tovrstnega povezovanja in sodelovanja. In če na drugi strani ni motiviranega in zagnanega, družbeno odgovornega državnega uradnika, ki je pripravljen poskusiti verjeti v prednosti učinkovitega sobivanja med nacionalnim pravnim redom in pravnim redom EU ter v okviru svojih zmožnosti narediti kaj v to smer. Nekje vmes smo morda pozabili, da bi morali pravo soustvarjati, da bi mu lažje zaupali.
Keywords: 20 let izkušenj; 20 years of experience; coexistence of two legal orders; članstvo v EU zakonodaje; EU legal acts; EU membership; kakovost zakonodaje; legal drafting rules; načelo pravne države; nomotehnične smernice; pravni akti EU; quality of legislation; respect for law; rule of law; sobivanje dveh pravnih redov; spoštovanje prava; trust in law; zaupanje v pravo