The role of foreign direct investment in raising national competitiveness - Rovčanin, Adnan (Naše gospodarstvo, 2008)
V članku analiziramo ustrezno vlogo politike tujih neposrednih naložb (TNN) pri izboljševanju konkurenčnosti gospodarstva. Prvi del razpravlja o vlogi TNN pri prenosu tehnologij, učenju in konkurenčnosti. Tukaj analiziramo stroške in koristi internaliziranega prenosa tehnologije na osnovi tokov TNN. Na splošno je ta oblika prenosa tehnologij zelo učinkovita za prenos paketa kapitala, spretnosti, informacij, omrežij (angl. networks) in blagovnih znamk v razvijajoča se gospodarstva. Za številne tehnologije so internalizirani prenosi edina možna oblika prenosa. Internalizacija utegne biti najbolj učinkovit način prenosa tudi za implicitno ali tiho znanje (angl. tacit knowledge), povezano s prenosom, in v primerih hitrih tehnoloških sprememb.
Keywords: mednarodni trg kapitala; tuje investicije; direktne investicije; konkurenčnost; Bosna in Hercegovina; Bosnia and Herzegovina