Opazovanje transporta vode v nezasičeni coni - primer lizimetra v Selniški dobravi - Mali, Nina (Geologija, 2002)
Transport onesnaženja skozi vodonosnik je odvisen od zgradbe vodonosnika, zgornje nezasičene in spodnje zasičene cone. Za dobro poznavanje procesov v nezasičeni coni je potrebno opraviti meritve parametrov za določitev hidrogeoloških lastnosti. Namen terenskega laboratorija v Selniški dobravi je izpopolniti metodologijo terenskih meritev parametrov in procesov v nezasičeni coni. V čalnku so definirani problemi, ki jih rešujemo z raziskavami v terenskem laboratoriju - lizimetru. Opisane so rešitve v konceptualni zasnovi lizimetra, konstrukciji in opremi lizimetra, izbira metod za oceno prepustnosti nezasičene cone ter sistem meritev in vzorčevanja vode za fizikalno-kemijske in izotopske analize.
Keywords: hidrogeologija; meritve; metodologija; onesnaženost; onesnaževanje voda; podtalnica; podzemne vode; pollution; Selniška dobrava; vodonosniki