Functional magnetic resonance imaging of brain motor areas in hereditary spastic paraparesis patients - Koritnik, Blaž (Zdravniški vestnik, 2004)
Izhodišča. Hereditarna spastična parapareza (HSP) je heterogena skupina bolezni z degeneracijo kortikospinalnega trakta (KST). Glavna klinična značilnost je napredujoča obojestranska spastičnost spodnjih udov. S funkcijskimi slikovnimi metodami bolnikov s prizadetostjo KST so ugotovili reorganizacijo motorične možganske skorje. Z našo študijo smo preučevali funkcijsko prilagoditev motoričnih področij možganov pri bolnikih s HSP. Metode. V študijo smo vključili devet bolnikov s HSP in deset zdravih preiskovancev. S funkcijskim magnetnoresonančnim slikanjem smo merili aktivacijo motoričnih področij možganske skorje in malih možganov med stikanjem prstov. Slike smo analizirali s pomočjo splošnega linearnega modela in z uporabo interesnih področij. Za interesna področja možganske skorje in malih možganov smo izračunali indekse lateralnosti (IL). Rezultati. S primerjavo bolnikov in zdravih preiskovancev pri stikanju prstov s frekvenco 1,8 Hz smo pri bolnikih ugotovili večjo aktivacijo ipsilateralnega lateralnegasensorimotoričnega področja (iLSM) in kontralateralne polovice malih možganov (kMM), pri zdravih pa večjo aktivacijo kLSM in iMM. IL LSM in MM je bil pri bolnikih statistično pomembno nižji kot pri zdravih. S primerjavo bolnikov in zdravih preiskovancev pri stikanju prstov z 80% maksimalne frekvence smo pri bolnikih ugotovili večjo aktivacijo kMM, pri zdravih pa večjo aktivacijo kLSM in iMM. IL LSM se med skupinama nista statistično pomembno razlikovala, IL MM pa je bil manjši pri bolnikih. Zaključki. Naši rezultati nakazujejo funkcijsko prilagoditev motoričnih področij možganov pri bolnikih s HSP. Možno je, da gre za kombinacijo funkcijske reorganizacije in nadomestne aktivacije zaradi večjega relativnega napora. Zmanjšana aktivacija kLSM in iMM pri bolnikih glede na zdrave preiskovance pa morda odraža okvaro motoričnega sistema pri HSP.
Keywords: Cerebellum; Magnetic Resonance Imaging; Magnetna resonanca slikovna; Mali možgani; motnje; Motor Cortex; Motorična skorja; motorika; slikanje z jedrsko magnetno resonanco; Spastic Paraplegia, Hereditary; Spastična paraplegija dedna; spastična pareza