Gospodarske stvari. Fino surovo maslo. (Konec.) 2. Slabo delo; napačno je, če se smetana po malem nabira in 6e mora vsled tega predolgo stati v loncih, predno se je toliko nabere, da je je dosti za pinjenje v lesenih naših piniah. Stara smetana ne more dati dobrega putra. Če smetana dolgo časa stoji, se rada pokvari in zgreni. Zaradi tega nai se smetana prej ko mogoče porabi za pinjenje, najbolj takoj kakor hitro se posname. Ce posnemamo kislo mleko, naj se smetana takoj pini. Le v tem slučaju, ako posnemamo sladko smetano s pomočjo posnemalnih strojev ali pa s pomočjo ohlajenja mleka v mrzli vodi (po Schwarz-ovem načinu) — ne pa a pomoCjo krušne peči, kakor je pri nas po kmetih navada — le tedaj se priporoča, če pustimo smetano en dan stati, da se nekoliko skisa, ker se dobi potem nekoliko okusnejše surovo maslo. Ce pa izdelujemo maslo iz kisle smetane, potem je najbolj, da se smetana takoj pini. Ako imamo premalo smetane za pinjenje z navadno leseno pinjo, pomagamo si v tem slučaju tudi lahko z literskimi ali dvoliter- skimi steklenicami. V ta namen se napolni dotična steklenica do ene tretjine k večjem do dveh petin s stnetano. Steklenico moramo potem trdno zamašiti in z rokami tako stresati, da buta smetana sem in tje ob stene. Kakor hitro se pokažejo kepce surovega masla, ki so izprva drobne kot proso, naj se steklenica sprazni in naj se precedi tako dobljeno surovo maslo skozi gosto, žimnato in dobro izprano sitce ali cedilce, da se loči od pinjenega mleka. Surovo maslo je treba potem le še zgnesti, za katero delo se najbolj priporoča dobro osnažena in v vodi splahnena lesena žlica, ki mora biti seveda popolnoma gladka in nalašč za to rabo, ali pa posebna lopatica, napravljena iz trdega pušpanovega lesa, kakoršne se prodajajo v to svrho. Naprava surovega masla s pomoejo steklenice se zlasti za razmere malega posestnika priporoča, kajti bolje je, da nam surovo maslo dlje časa stoji, predno se speča, kakor da nam stoji smetana, ker se smetana veliko hitreje pokvari kakor surovo maslo. Seveda je treba pri napravi surovega masla gledati tudi na to, da se med pinjenjem ne speni vsled preurnega dela. Najboljša toplota za pinjenje je poprek toplota 15° G. 0 poletnem času in pri zeleni krmi je pa bolje, da znaša toplota nekoliko manj, namreč kakih 13° C. Za pinjenje sladke smetane je treba tudi nekoliko nižje toplote. 3. Slabo, neokusno in pomanjkljivo mleko; to je seveda tudi vzrok slabemu surovemu maslu, kateri vzrok pa ni tako pogosto najti, kakor prva dva. Ako hočemo dobiti dobro in okusno surovo maslo, mora biti mleko zdravo in okusno. Skrbimo tedaj, da bodemo naše odjemalee zmeraj zadovoljili z dobrim surovim maslom, zlasti v sedanjem času, ko se surovo maslo lahko dobiva po ravno taki ceni iz drugih n-Vh krajev, kjer so se ustanovile v zadnjih letih mlekarske zadruge. D. N.