Podaljšan večžilni spazem koronarnih arterij s klinično sliko akutnega miokardnega infarkta, kompletnega AV bloka in sinkope - Cesar, Franci (Zdravniški vestnik, 2004)
Izhodišča. Variantna oblika angine pektoris (VAP) je povzročena s spazmom koronarnih arterij in se pojavi pri bolnikih z različnimi stopnjami obstruktivne koronarne bolezni ali redkeje brez nje. Čeprav je napoved izida VAP brez pomembne organske zožitve v splošnem dobra, je večžilni spazem pri njej povezan z visokim tveganjem za nastanek življenje ogrožujočih motenj ritma in prevajanja. Bolnik in metode. Opisan je primer bolnice z dolgotrajno bolečino za prsnico, ki jo je spremljala hipotenzija, izguba zavesti ter elektrokardiografski znaki akutnega srčnomišičnega infarkta spodnje stene in atrio-ventrikularni (AV) blok III. stopnje. Urgentna koronarografija je pokazala spazem desne koronarne arterije in leve cirkumfleksne arterije, ki jepo intrakoronarni injekciji nitroglicerina izginil. Ob tem so prenehale tudibolečine in motnje atrio-ventrikularnega prevajanja. Vse koronarne arterije so bile sicer brez zožitev in znakov ateroskleroze. Ob zdravljenju z diltiazemom in nitrati se napadi angine pektoris niso več ponavljali. Zaključki. Hkratni večžilni spazem sicer zdravih koronarnih arterij je redek sindrom, ki ga pogosto spremljajo nevarne motnje srčnega ritma. Redko je spazem tako dolgotrajen, da daje klinično sliko akutnega srčnomišičnega infarkta. Moderna obravnava akutnih koronarnih sindromov z urgentno koronarografijo omogoči takojšnjo diferencialno diagnozo podaljšanih vazospazmov in aterosklerotične bolezni koronarnih arterij, ki zahtevata različen terapevtski pristop. Pri vazospastični angini medikamentno zdravljenje v veliki večini primerov odpravi ponovne napade bolečin in motenj srčnega ritma.
Keywords: Aged; Angina Pectoris, Variant; Angina pektoris variantna; Coronary Angiography; Coronary Vasospasm; Diagnosis; Diltiazem; Drug Therapy; Electrocardiography; Elektrokardiografija; Heart Block; Hipotenzija; Hypotension; Koronarna angiografija; Koronarni vazospazem; Nitroglicerin; Nitroglycerin; Srce, blok; Starostniki; Treatment Outcome; Zdravljenje, izid