V pesmih je moje življenje - Maurer, Neža (knjige, 2022)
Izbor pesmi in literarna biografija Neže Maurer sta poklon poeziji in pesnici, njenemu zaupanju v moč ljubezni ter iskanju svobode, ki ustvarja prostor za umetnost.Pisanje v knjigi ni kronološko in ne linearno. Jezik pesništva se izmenjuje z izrečenimi ali zabeleženimi opisi, spomin, ki je veliko bolj krhek, pomanjkljiv in nezanesljiv, kot bi si hoteli priznati, z literarnim ustvarjanjem. Resničnost barva ozadje, na katerem spomin spreminja doživeto in se razglasi za novega avtorja življenjske izkušnje. Tako postane pripoved le ena od verzij, osebni pogled, ki vpliva na vsebino ter občuteno še enkrat (ne)namerno preoblikuje. Kot naše videnje vedno prevlada nad dejanskim in čas ni sklenjen, opredeljen ali zavezan preverjanju podatkov, so tudi vsebine notranjega sveta prepuščene svobodni kreaciji.Zapisi ob pesmih približujejo detajle v življenju pesnice, osvetljujejo duševno sorodstvo in najino dragoceno prijateljstvo in se povezujejo z verzi, da skupaj močneje spregovorijo o njej.Tako je v uvodu zapisala avtorica izbora poezije in biografije, Liljana Jarh.
Keywords: Maurer, Neža