The built environment: pit-huts and houses in the Neolithic - Bailey, Douglass W. (Documenta Praehistorica, 1999)
Med mnogimi spremembami, ki so se pojavile v jugovzhodni Evropi po letu 6500 BC, je bila ena najpomembnejših, da so ljudje začeli postavljati stavbe in s tem graditi svoje socialno okolje. Glavni vrsti arhitekture sta bili: polzemljanke in stavbe, postavljene na nivoju tal. V članku raziščemo značaj obeh vrst stavb. Menimo, da kažeta pomembno razliko v ustroju in organiziranosti skupnosti. Primere navajmo iz treh najdišč: Divostin (faza I in II), Usoe in Ovcharovo-gorata.
Keywords: jugovzhodna Evropa; neolitik; archaeology; arheologija; arheološke najdbe; socialno okolje; arhitektura; architecture; naselbine