Raba izraza oči so gledale v delih Ivana Cankarja - Šolak, Zdravko (Slavistična revija, 2020)
Podlaga za raziskavo je bila skupina 329 povedi iz del Ivana Cankarja, ki vsebujejo kompaktne izraze oči so gledale, so gledale oči, kakor tudi povedi, ki vsebujejo te tri besede, ločene z drugimi besedami. Take povedi je Ivan Cankar uporabljal za opis moških in ženskih literarnih oseb. Pojavljanje takih povedi v delih, njihov razpored v romanih in njihova dolžina so raziskani s kvantitativno metodo. Klasifikacija skupine je izvedena glede na uporabo prislovov ob glagolu "gledati".
Keywords: besedilne analize; Cankar, Ivan; dolžina povedi; pripovedna tehnika; slovenska književnost; slovenska proza