170 Kmetijske raznoterosti. Jagnjeta. Mnogi posestniki mislijo, da je bolje jagnjeta odgajati v hlevu, nego pa po pašnikih. To je pa popolnoma napačno. Živalice potrebujejo prostega gibanja, da se lepo razvijejo. Tudi krmljenje v hlevu preveč stane. Veliko krme se pogubi in tudi v hlevu močnejše živalice slabše odrivajo. V hlevu tudi ni potrebnega čistega zraka. Kjer ni potrebnih pašnikov, naj se ovČarstvo opusti. Samo kupljene ovce se morejo debeliti na takem posestvu, pa njih meso vendar ni tako okusno, kakor od ovac, ki hodijo na pašo. Umetno in naravno vino. Vedno težje je spoznati prava naravna vina od umetno zboljšanih. Dolgo se je mislilo, da naravno vino ne sme imeti dosti proste vinske kisline. Preiskave so pa pokazale, da to ne velja. Kakor se kaže, je najbolj zanesljiv za preiskavanje vin le okus. Ponarejena vina se pač dajo kemično določiti, nikakor pa ne popravljena, če so se prav popravila in se ni pridejalo snovi j, katerih tako ni v vinu.