Katalogizacijski standard Resource description and access (RDA) - Petek, Marija (Knjižnica, 2017)
Namen: V članku je obravnavan standard za katalogizacijo Resource description and access (RDA), ki je zamenjal drugo izdajo angloameriškega katalogizacijskega pravilnika AACR2. Predstavljeno je zgodovinsko ozadje, razvoj, vpliv AACR2, Iflinega konceptualnega modela, katalogizacijskih načel in mednarodnega standarda za bibliografski opis. Narejena je tudi primerjava s katalogizacijskim pravilnikom Pravilnik i priručnik za izradbu abecednih kataloga (PPIAK). Metodologija/pristop: Opisali smo cilje in načela RDA, organizacijo vsebine, nabor glavnih elementov ter nove elemente za opis vsebine, medijev in nosilcev. Primerjavo RDA z našo katalogizacijsko prakso smo ponazorili tudi s primeri. Rezultati: Med RDA in PPIAK je precej razlik: RDA je vsebinski standard, v katerem ločila in zaporedje podatkov, ki jih predpisuje ISBD, niso obvezna, ni več krajšanja besed itd. V nekaterih pogledih pa RDA nadaljuje katalogizacijsko tradicijo. Omejitve raziskave: Zaradi obsežnosti besedila RDA so prikazane samo najpomembnejše značilnosti in spremembe. Izvirnost/uporabnost raziskave: To je prvi članek o RDA v slovenskem jeziku.
Keywords: cataloguing; katalogizacija; RDA; bibliographic description; access point; bibliografski opis; users; točke dostopa; uporabniki