Vloga časopisov pri vzpostavljanju nacionalizmov - Amon Prodnik, Jernej (Teorija in praksa, 2018)
Časnik Slovenski narod je pričel izhajati leta 1868 in 1873. postal prvi dnevnik v slovenskem jeziku. Kot velik del preostalega časopisja, ki je izhajalo v devetnajstem stoletju, je bil aktivno vpet v politične boje. V prispevku sem se osredotočil na njegovo vlogo pri zamišljanju in širitvi slovenske nacionalne identitete. Pri tem sem se oprl na proces zamišljanja skupnosti prek oblikovanja specifičnih solidarnosti (Benedict Anderson), izpostavil pa sem tudi neposredno vsebinsko promocijo nacionalne ideje prek časopisov. Slovenski narod sem v prispevku obravnaval v kontekstu vzpona nacionalizmov, ki so zaznamovali devetnajsto stoletje, časopise v slovenščini pa sem postavil v odnos s periodiko iz drugih okolij. Zanimalo me je, če so nacionalistične težnje obstajale drugod - analizo sem vpel v širši mednarodni kontekst - in v kakšni meri so mogoče posplošitve. Ker so v prispevku obravnavani čas zaznamovali globoki družbeni prelomi, ki so presegali lokalne okvire, sem obravnavane institucije in procese umestil v kontekst t. i. dolgega devetnajstega stoletja.
Keywords: History of journalism; Nacionalizem; Nationalism; Political press; Politični tisk; Slovenian newspapers; Slovenski časniki; Slovenski narod (periodična publikacija); Zgodovina novinarstva