Genetic variation of the mitochondrial D-loop region containing mitochondrial transcription factor (TFAM) binding sites is not associated with marbling in Wagyu X Limousin F2 crosses - Kunej, Tanja (Acta agriculturae Slovenica, 2005)
Mitohondrijski transkripcijski factor A (TFAM) je v jedru kodiran protein, udeležen v iniciaciji transkripcije in replikacije mitohondrijske DNA (mtDNA). Predhodne raziskave so pokazale, da se TFAM veže po vsej dolžini mtDNA, z večjo afiniteto pa na zaporedja v področju mitohondrijskih promotorjev, ki se nahajata na 3' območju D-loop regije. Namen naše študije jebil identificirati genetske polimorfizme v območju vezave TFAM v D-loop regiji mtDNA in raziskati njihovo povezavo z marmoriranostjo misic pri F2 Wagyu x Limousin križancih. V območju vezave TFAM smo v D-loop regiji mtDNA identificirali šest polimorfnih mest (G8A, T106C, A169G, A173G, C190T, insercija/delecija enega ali dveh C na poziciji 221), razporeditev alelov pa se ni statistično značilno razlikovala med skupinama živali z visokimi in nizkimi vrednostmi marmoriranosti.
Keywords: govedo; pasme; križanci; molekularna genetika; mitohondrijski transkripcijski faktor