Optimizacija s pomočjo kolonije mravelj - Pešl, Ivan (Elektrotehniški vestnik, 2006)
V naravi so mravlje sposobne najti najkrajšo pot od vira hrane do gnezda brez uporabe vizualnih informacij. Poleg tega so se zmožne prilagoditi spremembam v okolju. na primer najti novo naj krajšo pot. ko trenutno pot preseka ovira. Pri tem nastane zamisel, da bi lahko bilo posnemanje takšnega obnašanja mravelj učinkovito tudi v diskretnem svetu. V članku bomo prikazali reševanje problema trgovskega potnika s pomočjo optimizacije mravelj.
Keywords: kolonija mravelj; umetna inteligenca; inteligenca roja; problem trgovskega potnika