An efficient Spotted Hyena optimizer based multi-user detection for polar encoder - Alexander, Biju George George (Informacije MIDEM, 2025)
Polarne kode so ena najučinkovitejših vrst kodiranja za popravljanje napak. Trenutno se te kode uporabljajo v komunikacijskih omrežjih 5G in so glavni kandidat za 6G. Pri tehnikah kodiranja in dekodiranja polarnih kod je pomembna simetrija. Nekateri algoritmi imajo visoko latenco in nizko prepustnost, vendar trpijo zaradi visoke računske zapletenosti. Za odpravo teh težav je bil predlagan nov učinkovit optimizator Spotted Hyena za zaznavanje več uporabnikov (SHO-MUD) za povečanje prepustnosti in zmanjšanje zakasnitve. Za povečanje spektra, prepustnosti in energetske učinkovitosti predlagana tehnika SHO-MUD združuje polarni kodirnik (PE), ki je multipleksno povezan z OFDMA s polarnim kodiranjem za preverjanje paritete (PCPC). PCPC-PE uporablja sistemsko nastavljivo prenosno hitrost za povečanje raznolikosti in zanesljivosti procesa kodiranja. Za doseganje optimalne uporabe virov v več podatkovnih blokih se uporabniki načrtujejo z uporabo pristopa Spotted Hyena Optimizer (SHO) v povezavi z MPA. Načrtovanje SHO učinkovito razporeja in načrtuje vire, kar omogoča povečanje prepustnosti za 0,6 bita na sekundo. Predlagani sistem zagotavlja pravičnost uporabnikov z zagotavljanjem enake prepustnosti 1,55 bitov/s za vse uporabnike.
Keywords: algoritem za posredovanje sporočil: Spotted Hyena; message passing algorithm: Spotted Hyena optimizer; multi-user detection; parity check polar coding; polar encoder; polarni kodirnik; polarno kodiranje s preverjanjem paritete; zaznava več uporabnikov