An alternative method of increasing the transmission performance of a conventional 110 kV cable line - Klimenta, Dardan (JET on-line, 2019)
Namen prispevka je prikazati možnost doseganja znatnega povečanja zmogljivosti 110 kV podzemnega vodnika, kadar je vzdolž celotne linije uporabljen hidronični asfalt in v kolikor je kabelski jarek popolnoma zapolnjen z visoko toplotno prevodnim ležiščem, ki izboljša prevodnost toplote med vodnikom in zemeljsko površino. Na tak način bi bilo možno hkrati zbirati in shranjevati toploto sonca in vodnika. Medsebojni toplotni učinki med 110 kV vodnikom in hidroničnim asfaltom ob prisotnosti sončnega sevanja, vetrne konvekcije in oddajanja toplote vzdolž zemeljske površine so v prispevku simulirani z uporabo modelov baziranih na MKE. Za vremenske pogoje so izbrane najbolj neugodne poletne razmere in najpogostejše zimske razmere. Zagotovljeno je ustrezno eksperimentalno ozadje na podlagi obstoječih meritev, ki se nanašajo na opravljeno toplotno analizo. Ugotovljeno je bilo, da je možno na tak način v primerjavi s trenutno izvedbo zmogljivost vodnikov za najbolj neugodne poletne razmere povečati do 92,3 %, za najpogostejše zimske razmere pa do 60,3 %.
Keywords: ampacity; finite-element method; hydronic asphalt pavement; metoda končnih elementov; povečanje zmogljivosti; power cable; thermal analysis