Construct validity of Croatian version of the Pavlovian temperament survey (PTS) - Tatalović Vorkapić, Sanja (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2012)
Namen raziskave je bil oceniti konstruktno veljavnost hrvaške različice Vprašalnika temperamenta po Pavlovu (VTP), in sicer s preučitvijo odnosa med tremi dimenzijami temperamenta in dimenzijami osebnosti, kot jih je definiral Eysenck, ter dimenzijah osebnosti po modelu velikih pet. Na osnovi teorije smo pričakovali, da bosta moč ekscitacije in mobilnost imeli pozitivni korelaciji z ekstravertnostjo ter negativne korelacije z nevroticizmom, medtem ko naj bi dosežek na lestvici moč inhibicije negativno koreliral z nevroticizmom. V prvi raziskavi je sodelovalo 74 študentk (povprečna starost je znašala 22 let), v drugi raziskavi pa 54 študentk (povprečna starost je znašala 20 let). Poleg hrvaške različice VTP so udeleženke izpolnile tudi pet-faktorski neverbalni vprašalnik osebnosti (FF-NPQ) ter Eysenckov vprašalnik osebnosti (EPQR/ A). Zanesljivost lestvic vseh uporabljenih inštrumentov je bila sprejemljiva. Korelacije med dimenzijami temperamenta in osebnosti v prvi raziskavi se v večini primerov niso prilegale teoretsko osnovanim pričakovanjem in rezultatom sorodnih raziskav. Ta rezultat je najverjetneje posledica majhnosti uporabljenega vzorca. V drugi raziskavi je vzorec korelacij ustrezal pričakovanjem, kar kaže na sprejemljivo konstruktno veljavnost hrvaške različice VTP. Pričujoča raziskava je preliminarne narave, zato rezultati predstavljajo zgolj dobro izhodišče za prihodnje validacisjke raziskave hrvaške različice VPT.
Keywords: psihologija; psychology; questionnaires; vprašalniki; construct validity; konstruktna veljavnost; personality; temperament; osebnost; five factor personality model; Pavlovian temperament survey (PTS); petfaktorski model osebnosti; Five-factor nonverbal personality questionnaire (FF-NPQ); Vprašalnik temperamenta po Pavlovu (PTS); Eysenck's personality questionnaire (EPQ-RA); Petfaktorski neverbalni vprašalnik osebnosti (FF-NPQ); Eysenckov vprašalnik osebnosti (EPQ-RA)