Spolni hormoni in njihovi biološki učinki - Pinter, Bojana (Medicinski razgledi, 2001)
Ženske in moške spolne žleze, skorja nadledvičnice ter posteljica tvorijo spolne hormone, ki vplivajo na razvoj in vzdrževanje tkivnih struktur, ki so neposredno ali posredno povezane z reprodukcijo. Glavne skupine spolnih hormonov so tri: estrogeni, gestageni in androgeni. V hormonskem zdravljenju uporabljamo naravne, polsintetične ali sintetične spolne hormone, ki se med sabo razlikujejo v bioloških učinkih. V prispevku prikazujemo značilnosti različnih hormonskih učinkovin. Poznavanje raznolikosti bioloških učinkov spolnih hormonov odpira širše možnosti učinkovite klinične rabe spolnih hormonov pri hormonskem zdravljenju v ginekologiji in andrologiji.
Keywords: Androgeni; Sex hormones; Therapeutic use; Estrogeni; Progesteron; Estrogens; Progesterone; Spolni hormoni; Androgeni sintetični; Androgens; Estrogens, conjugated; Estrogeni povezani; Estrogeni sintetični; Estrogens, synthetic; Progestacijski hormoni sintetični; Progestational hormones, synthetic; Androgens, synthetic; delovanje; therapy; zdravljenje