The mesolithic in South China - Feng, Zhang (Documenta Praehistorica, 2000)
Zgodovina raziskav mezolitika na Kitajskem je dolga že več kot šestdeset let. V južni Kitajski so bila odkrita številna jamska najdišča, ki so povvezana z mezolitikom. Izkopani predmeti iz teh najdišč kažejo, da je bil kulturni prehod tega obdobja tesno povezan s klimatskimi spremembami, ki so povzročile spremembo okolja, kar je neizogibno vodilo v spremenjen način preživljanja takratnega človeka. Čeprav je razpravljanje o obstoju mezolitske kulture na Kitajskem za mnoge kitajske arheologe še vedno sprono, avto članka vztraja pri mnenju, naj arheologi posvečajo več pozornosti načinu preživljanja starodavnih ljudi v tem prehodnem obdobju, in naj se ne poglabljajo toliko v tradicionalno zgodovinsko usmeritev.
Keywords: južna Kitajska; mezolitik; pestnjaki; lovstvo; nabiralništvo