Pristop k določitvi prizadetega območja in vzorčenja segmentov okolja za oceno dolgoročnega vpliva požara v podjetju Kemis d.o.o. na Vrhniki na zdravje ljudi - Galičič, An (Javno zdravje, 2018)
Namen: Namen je bil pripraviti načrt za pridobiti podatke o onesnaženosti različnih segmentov o kolja zaradi požara v podjetju Kemis d.o.o. na Vrhniki, da bi na tej podlagi lahko ocenili potencialne vplive na zdravje ljudi kot posledico požara. Metodologija: Pri določitvi prizadetega območja in vzorčenja segmentov okolja smo upoštevali: (1) smernice Svetovne zdravstvene organizacije, (2) dostopne podatke in strokovna dejstva ter (3) sporočila prebivalcev. Rezultati: Prizadeto območje je segalo od Medvedjega Brda na zahodu, Smrečja na severu, Brezovice pri Ljubljani na severov- zhodu in Borovnice ter Log atca na jugu. Na tem območju je bil za analizo trajnega onesnaženja okolja po požaru določen odvzem 27 vzorcev zemljine z vrtov in njiv, 13 vzorcev vrtnin, enega vzorca rastlinja, 4 vzorcev mivke iz otroških peskovnikov, 5 vzorcev vode iz kapnice in enega vzorca kokošjih jajc, na skupaj 34 vzorčnih mestih. Odvzeti vzorci so bili kasneje preskušani na parametre, katerih prisotnost v okolju bi lahko bila posledica požara v kemijskem obratu. Razprava: Določitev prizadetega območja in načrtovanje vzorčenja segm entov okolja sta bila pripravljena z upoštevan- jem vseh dostopnih podatkov in strokovno znanih dejstev o morebitnih posledicah požara. Načrtovanje vzorčenja za spremljanje onesnaženja različnih segmentov okolja po požaru v povezavi z vplivi na zdravje ljudi , vključno z določitvijo prizadetega območja, vključuje določene pomanjkljivosti, ki so deloma posledica pomanjkanja podatkov o tem, katere snovi in v kakšnih količinah so v požaru gorele, deloma pa dejstva, da je primer terjal hitre, ad - hoc rešitve. Prido bljene izkušnje predstavljajo pomembno izhodišče za pripravo protokola za podobne primere.
Keywords: affected area; chemicals; fire; hazardous waste; javno zdravje; kemikalije; načrt vzorčenja; nevarni odpadki; požar; prizadeto območje; public health; sampling plan