OBISK V GOSTINSKEM PODJETJU LJUBLJANA Razvoj ali bifejizacija Že kot zguljen refren nam zvenljo politikove besede o tem, kako nujno Je ustrezito družbeno ovrednotiti gospodarski pomen turizma in gostinstva in ntu nameniti večjo razvojno skrb. Ta, sicer dobronamerna in najbrž iskreno mišljena deklaracija pa v praksi žal ne kaže ustrezne potrditve. Namesto dinamičnega razvoja se nam dandanes turizem in gostinstvo predstavljata predvsem kot dejavnost, ki ži-votarl. Že kot zguljen refren nam zve-nijo politikove besede o tem, ka-ko nujno je ustrezno družbenp ovrednotiti gospodarski pomen turizma in gostinstva in mu na-meniti večjo razvojno skrb. Tudi v Centru priznavamo tu-rizmu in gostinstvu v planskih dokumentih eno od prednostnih mest. Tako smo na primer celo zapisali, naj bi se turizem in go-stinstvo razvijala po 2-odstotni letni stopnji rasti, vendar nam gre izpolnjevanje tega načrta bolj sla-bo od rok. Še posebej velja to za gostinstvo. V Gostinskem podjetju Ljublja-na, ki predstavlja okoli 70 odstot-kov ljubljanskega gostinstva, celo poudarjajo, da Ljubljana z razvi-tostjo in kakovostjo svojega go-stinstva zaostaja tudi že za neka-terimi drugimi slovenskimi me-sti. V omenjeni organizaciji, ki je organizirana kot sozd in ima dva tozda in šest enovitih delovnih or-ganizacij, soglašajo z ocend, da takšno stanje tudi ni tisto, kar naj bi Ljubljana kot upravni in po-slovni center Slovenije in hkrati kot turistično mesto ponujala. V zadnjem obdobju je celo zaz-nati težnjo po »bifejizaciji« loka-lov, kar je znamenje nizkih ambi-cij gostinstva, ki se raje odloča za perspektivno skromne, a hitro donosne dejavnosti. Takšno po-slovno naravnanost uveljavlja vr-sta tako objektivnih kot subjek-tivnih vzrokov. Znano je namreč, da je gostinstvo nizko akumula-tivno, kar mu že v izhodišču daje šibke možnosti za večje naložbe v prenovo in posodobitev svoje dejavnosti. Prejkone, in to v celoti velja tu-di za Gostinsko podjetje Ljublja-na, pa si te možnosti zmanjšuje tudi samo, ko se še tako pičla sredstva drobe na tozdovske vr-tičke. Nedvomno čaka vodstvo sozda še trdo delo pri uveljavlja-nju sozdovskih funkcij, ki naj bi zagotovile koncentriranje vseh vrst »energije«, katere .učinki so zaradi razdrobljenosti občutno manjši. Treba je povedati, da so v sozdu že pred časom sprejeli program združevanja nekaterih funkcij na ravni sozda (finance, razvoj in investicije, skupna na-bava, zunanja trgovina, kadrov-ska politika, skupni tržni nastop, uvajanje integralnega informacij-skega sistema), vendar pa so za zdaj uspehi prav zaradi tozdov-skega zapiranja še skromni. Vendar pa očitno pri dosedanji »funkcionirajoči« organiziranosti ne bo mogoče vztrajati. Perspek-tivnejših razvojnih programov ni mogoče uresničevati z razmero-ma nizko kvalifikacijsko kadrov-sko strukturo, povrhu vsega raz-drobljeno na tozde, ki štejejo od 35 dd 350 delavcev. Nedvomno bo treba oblikovati kadrovsko jedro, ki se bo lahko strokovno spoprijelo s problemi organizacije, tehnologije in razvo-ja. V Gostinskem podjetju Ljub-Ijana bodo morali kar najbotj od-ločno začeti uvajati organizacij-sko-tehnološke spremembe in specializirati gostinsko ponudbo. Že v bližnji prihodnosti naj bi uresničili načrt elitne specializa-cije vsaj nekaterih lokalov. Tako naj bi v nekaj lokalov uvedli na-rodno kuhinjo, dobili naj bi lokal s sodobnim način samopostrežbe, lokal s hitro prehrano in speciali-ziran lokal za družbeno prehrano. To so storitve, ki zahtevajo več raznovrstnega vlaganja, katerega sadovi se najbrž ne bodo pokazali že jutri, vendar utegnejo biti zato toliko obilnejši. J. K.