Smokers' characteristics associated with successful smoking cessation undergoing pharmacotherapy in Slovenia - Drešček, Marko (Zdravstveno varstvo, 2024)
Uvod: Kajenje je pomemben svetovni zdravstveni problem, ki prispeva k prezgodnji smrti in invalidnosti. Slovenija ima višjo razširjenost kajenja v primerjavi s povprečjem EU, kar poudarja potrebo po učinkovitih ukrepih za nadzor tobaka. Namen te študije je bil ugotoviti značilnosti bolnikov, ki jim bo farmakoterapija pri opuščanju kajenja najverjetneje koristila. Metode: Opravili smo presečno analizo dejavnikov, povezanih z uspešno opustitvijo kajenja z uporabo farmakoterapije pri slovenskih kadilcih. 176 kadilcev s povprečno starostjo 50 let se je strinjalo z uporabo farmakoterapije za poskus opustitve kajenja in so bili vključeni v študijo. Udeležence smo spremljali v 4-tedenskih intervalih med zdravljenjem in 24 tednov po zaključku farmakoterapije. Rezultati: Poskus opustitve kajenja z zdravili na recept je bil uspešen pri 24,4 % kadilcev. Kadilke, starejše osebe, z več otroki, z nižjo samooceno zdravja, večjim številom pokajenih cigaret na dan in večjo odvisnostjo od nikotina so pogosteje poskušale opustiti kajenje. Vendar pa je bilo ugotovljeno, da sta manjša odvisnost od nikotina, preizkušena s Fagerströmovim testom za odvisnost od nikotina, in višja adherenca farmakoterapiji najmočnejša napovedna dejavnika uspeha pri opuščanju kajenja. Zaključek: Odvisnost od nikotina in upoštevanje farmakoterapije sta najmočnejša napovedna dejavnika uspešnega poskusa opustitve kajenja. Tako identifikacija možnih odzivnikov in predpisovanje farmakoterapije kot nadaljnje spremljanje se lahko izvajajo v osnovnem zdravstvenem varstvu.
Keywords: drug therapy; farmakoterapija; odvisnost od nikotina; opuščanje kajenja; smoking cessation; tobacco use; tobacco use disorder; uporaba tobaka