Vpliv vegetacije na mikrostrukturo in erozivnost padavin - Radulović, Lana (Acta hydrotechnica, 2023)
Proces prestrezanje padavin, pri katerem vegetacija zadržuje padavine, v veliki meri vpliva na naravne procese, kot je erozija tal. Za ovrednotenje tega vpliva so potrebne meritve mikrostrukture padavin s sodobno merilno opremo, ki omogoča spremljanje hitrosti, velikosti in števila dežnih kapljic. Podatke o mikrostrukturi padavin smo pridobili s pomočjo 1-minutnih meritev treh optičnih disdrometrov, nameščenih pod krošnjo breze, pod krošnjo črnega bora in nad krošnjami dreves. V obravnavanem obdobju med 12. julijem 2022 in 16. februarjem 2023 smo zabeležili 48 padavinskih dogodkov, za katere smo izračunali čas trajanja, količino padavin, povprečno intenziteto padavin in lastnosti dežnih kapljic, tj. velikost, hitrost in število kapljic. Dodatno smo izračunali še kinetično energijo (KE), maksimalno 30-minutno intenziteto (max I30) in dejavnik erozivnosti padavin (R). Vse omenjene spremenljivke smo izračunali za meritve nad krošnjam i dreves in pod njimi. Rezultati kažejo, da se delež prestreženih padavin s časom trajanja dogodkov zmanjšuje tako pri brezi kot pri boru. Kapljice so se pri prehodu skozi drevesne krošnje v obdobju vegetacije v povprečju povečale, v obdobju mirovanja vegetacije pa zmanjšale. V celotnem obravnavanem obdobju se je premer kapljic v povprečju povečal pod brezo za 46 %, pod borom za 26 %. Hitrost kapljic se je pod borom v povprečju zmanjšala za 38 %, pod brezo pa povečala za 1 %, kar je posledica povečanja povprečne hitrosti pod brezo v obdobju mirovanja za 7 %. Analiza rezultatov kaže, da ima prestrezanje padavin velik vpliv na erozijo tal, saj se je npr. dejavnik erozivnosti padavin in odtoka (R) zaradi spremenjenih lastnosti kapljic zmanjšal pod brezo za 43 %, pod borom pa kar za 90 %.
Keywords: birch; black pine; breza; črni bor; disdrometer; erozivnost padavin; mikrostruktura padavin; prestrezanje padavin; rainfall erosivity; rainfall interception; rainfall microstructur; Slovenia; Slovenija