Perspectives in the beekeeping value chain - Leones-Cerpa, Jalelys L. (Logistics, supply chain, sustainability and global challenges, 2024)
Kolumbija in njene regije imajo bogato botanično bogastvo in podnebne razmere, primerne za razvoj čebelarstva. Karibska regija spodbuja čebelarjenje kot dejavnost, ki koristi ekosistemom, zdravju ljudi in socialno-ekonomskemu položaju. Cilj te raziskave je ugotoviti stanje čebelarstva v kolumbijski karibski regiji in področja, na katerih je treba sprejeti ukrepe za izboljšanje. Metodologija je bila izvedena po bibliografskih podatkih in vladnih poročilih, za ankete pa so bili uporabljeni Google vprašalniki. Glavni rezultati so pokazali potrebo po več predpisih na področju čebelarstva in pridobljenih proizvodov, majhen razvoj proizvodov z dodano vrednostjo ter malo tehnologij za upravljanje čebelnjakov in gensko manipulacijo čebel. Ankete med čebelarji so potrdile njihovo mnenje o nekaterih področjih, na katerih čebelarski sektor potrebuje raziskave in razvoj.
Keywords: Colombian Caribbean region; genetic improvement; gensko izboljšanje; honey; izdelki z dodano vrednostjo; kolumbijska karibska regija; med; value-added products