134 5/2023 letnik CXXV IZ ZNANOSTI IN PRAKSE Pristnost medu na evropskem trgu V Evropski direktivi o medu (2001) je zapisano: »Medu, ki se daje v promet kot med ali je uporabljen v proizvodu za prehrano ljudi, ni dovoljeno dodati nobenih sestavin živil, vključno z aditivi za živila, niti drugih snovi razen medu.« Kar pomeni, da je v državah Evropske unije dovoljeno prodajati zgolj pristen med. Aljaž Debelak, svetovalec JSSČ za varno hrano (aljaz.debelak@czs.si) a trgovskih policah lahko opazimo nizkocenovne medove s poreklom »mešanica medu, ki ni iz EU«. Zaradi zelo nizke cene takšnega medu se moramo vprašati, ali je v kozarcu res med ali pa nas proizvajalec zavaja z dodatkom sladkornih sirupov, narejenih iz riža, pšenice, sladkornega trsa ali pese. Evropska komisija je podprla projekt »From the Hives«, v okviru katerega so naredili raziskavo o pristnosti uvoženega medu v države EU. V raziskavo so bile vključene 16 članic EU ter Švica in Norveška. Med novembrom 2021 in februarjem 2022 so zbrali 320 vzorcev uvoženega medu in jih poslali v uradni laboratorij, kjer so analizirali njihovo pristnost. Na sliki zemljevida Evrope so označeni države, ki so sodelovale v raziskavi, in število vzorcev, ki so jih vzorčili na carinskih prehodih ali pri polnilcih in posrednikih v teh državah. Preglednica 1: Poreklo in pristnost analiziranih vzorcev medu Pristni vzorci Sum na ponarejenost vzorcev Slika 1: Države vključene v raziskavo o pristnosti uvoženega medu Pri 147 vzorcih (46 %) so vzpostavili sum na ponarejenost s sladkornim sirupom. Največ domnevno ponarejenih vzorcev je bilo uvoženih iz Kitajske (66 od 89, kar je 74 %). Največji delež domnevno ponarejenih medov je bil iz Turčije (14 od 15 vzorcev, kar je 93 %). Vseh deset vzorcev, uvoženih iz Velike Britanije, je bilo domnevno ponarejenih, vendar so po sledljivosti ugotovili, da so bili proizvedeni drugje, tam prepakirani in izvoženi v EU. Podatki o izvoru in pristnosti drugih vzorcev so razvidni z grafa. Velika razlika med ceno pristnega medu in sladkornega sirupa je eden izmed razlogov za pogoste ponaredbe medu. Ponarejeni med z dodatkom sladkornega sirupa sicer ne predstavlja večjega tveganja za zdravje potrošnikov, je pa takšen »med« brez številnih biološko aktivnih snovi, kot so organske kisline, encimi, vitamini, minerali in številne druge, ki so značilne za pristen med in izjemno koristne za naš organizem. Viri: Ždiniaková, T., Loerchner, C., De Rudder, O., Dimitrova, T., Kaklamanos, G., Breidbach, A., Respaldiza Hidalgo, M.A., Vaz Silva, I.M., Paiano, V., Ulberth, F . in Maquet, A., EU Coordinated action to deter certain fraudulent practices in the honey sector., EUR 31461 EN, Publications Office of the European Union, Luxembourg, 2023, ISBN 978-92-68- 01292-5, doi: 10.2760/184511, JRC130227. https://joint-research-centre.ec.europa.eu/jrc-news/food-fraud- how-genuine-your-honey-2023-03-23_sl. https://anti-fraud.ec.europa.eu/media-corner/news/no-sugar-my- honey-olaf-investigates-honey-fraud-2023-03-23_en. https://food.ec.europa.eu/safety/eu-agri-food-fraud-network/eu- coordinated-actions/honey-2021-2022_sl. DIREKTIVA SVETA 2001/110/ES z dne 20. decembra 2001 o medu (UL L 10, 12. 1. 2002, str. 47).