Breast cancer in the Czech Republic - Hodačová, Lenka (Radiology and oncology (Ljubljana), 2003)
lzhodišča. Na Češkem so maligne novotvorbe eden od najštevilnejših vzrokov obolevnosti in smrtnosti prebivalstva kot tudi pokazateljev njihovega zdravstvenega stanja. Od konca leta 1950 jih registrira vsedržavni Inštitut zazdravstveno informatiko in statistiko, s katerim sodeluje Svet registra rakaČeške, ki registracijo načrtuje in vodi. Zadnjih 20 let posebno skrbno spremljajo 5 najbolj pogostih malignih obolenj pri moških in 7 pri ženskah. Pri ženskah je najpogostejše maligno obolenje rak dojke. Zaključki. Rak dojke je v opazovanih letih narasel za 75%. V letu 2001 so izvedli v celotni državi 3 pilotske raziskave s preventivnim mamografskim presejalnim testom. Odkritje enega primera bolnice z asimptomatskim rakom dojke je stalo od 80.000 do 120.000 čeških kron, kar je znatno manj kot stane zdravljenje bolnice z napredovalim rakom dojke.
Keywords: breast; Breast Neoplasms; Czech Republic; Češka; Češka republika; Dojka, novotvorbe; dojke; Epidemiology; Incidenca; Incidence; Mammography; Mamografija; rak (medicina)