Analyzing FDI economic effects and determinants in SEE economies - Zvezdanović, Jelena (Naše gospodarstvo, 2013)
Neposredne tuje investicije (NTI) so eden najpomembnejših zunanjih virov financiranja gospodarske rasti v državah v razvoju in v tranzicijskih državah. Njihov pomen narašča pri izvajanju strukturnih sprememb na področju proizvodnje in izvoza v državah prejemnicah. Ker so v primerjavi z drugimi tujimi naložbami relativno stabilne in dolgoročne, ni presenetljivo, da v številnih okoljih potekajo raziskave o tem, kako učinkovito pritegniti NTI. Velika rast NTI po drugi svetovni vojni je povzročila širjenje raziskav o determinantah investicij. Obširne teoretične in empirične študije o NTI so dale dolg spisek determinant, ki določajo učinek neposrednih naložb po posameznih lokacijah. Pričujoči članek prinaša kritični pregled raziskovalnih metod, ki so bile uporabljene pri analizi ključnih determinant vhodnih NTI. Uporaba posameznih metod v izbranih študijah je odvisna od vrste in kakovosti podatkov ter od njihove dostopnosti. Prispevek članka je medsebojna primerjava metod, ne pa sodba o tem, katera je pripeljala do znanstveno najrelevantnejših rezultatov.
Keywords: tuje investicije; direktne investicije; učinki