Passive earth pressure determination : application of the corresponding state theorem for calculating upper-bound values - Macuh, Borut (Acta geotechnica Slovenica, 2010)
Rešitve nekaterih mejnih stanj (nosilnost temeljnih tal, aktivnih in pasivnih zemeljskih pritiskov itd.) za čiste-trenjske zemljine so za večji del praktičnih primerov enostavnejše v primerjavi z rešitvami enakih primerov za kohezijsko-trenjske zemljine. Teorem of Corresponding States nam v nekaterih primerih omogoča doseganje rešitev pripadajočih mejnih stanj za kohezijsko trenjske materiale s transformacijo že poznanih rešitev robnih elasto-plastičnih rešitev mejnih stanj za trenjske nekohezijske zemljine. Veljavnost oz. uporabnost osnovnega transformacijskega teorema (Caquot 1934) je omejena in velja le za enostavnejše primere mejnih stanj, kjer so napetostni vektorji pravokotni na robne površine ter kadar se pri transformaciji ohranjajo smeri trajektorij glavnih napetosti (Michalowski 2001). Pri aplikaciji kinematičnega pristopa mejne analize na osnovi teorema zgornje vrednosti je za primer določanja pasivnih zemeljskih pritiskov dokazano, da je za izbrani kinematični model tudi v splošnih primerih robnih napetosti dopustna posredna uporaba teorema korespondenčnih stanj v spremenjeni obliki. Rezultati opravljenih analiz pasivnih zemeljskih pritiskov kažejo, da je v splošnejših primerih nekritična uporaba teorema korespondenčnih stanj v osnovni obliki nedopustna, ker so dobljeni rezultati lahko pravilni le naključno ter v odvisnosti od robnih pogojev lahko pomenijo precenjene ali podcenjene vrednosti pasivnih zemeljskih pritiskov v geotehnični praksi.
Keywords: geotehnika; korespondenčno stanje; mehanika tal; mejna analiza; pasivni tlak; zemeljski tlak; zgornja vrednost