(Neformalno) skrbstveno delo in družbene neenakosti - Hrženjak, Majda (Teorija in praksa, 2010)
Članek je rezultat dvoletne kvantitativne in kvalitativne raziskave ponudbe in povpraševanja po neformalnem plačanem skrbstvenem delu v Sloveniji na področjih varstva otrok, nege starejših in čiščenja. Poleg opisnih indikatorjev skrbstvenega, migracijskega in delovnega režima, ki tvorijo interpretativni okvir, članek tematizira intersekcionalnost spola, etničnosti in razreda, (ne)sorazmerja moči, in ali je tovrstno delo stvar (ne)svobodne izbire. Avtorica skozi primerjalno analizo različnih področij sive ekonomije skrbstvenega dela reflektira vpetost Slovenije v "globalne verige skrbi" in ugotavlja, da v Sloveniji na področjih varovanja otrok in nege starejših prevladujejo "lokalne verige skrbi", medtem ko je področje čiščenja zaznamovano s sovpadanjem ženskega spola, "druge" etničnosti in revščine.
Keywords: Delo; Labor; labour; Družbena neenakost; Social inequality; Spol; Gender; human migration; Migracije; Migrations; Social policy; Socialna politika; skrbstvo