Nujno dedovanje na prepihu časa - Žnidaršič Skubic, Viktorija (Pravni letopis, 2025)
Avtorica obravnava aktualno dednopravno problematiko nujnega dedovanja z vidika nacionalnega in primerjalnega prava, predvsem pa tudi v luči potreb po novi ureditvi tega področja v Republiki Sloveniji. Nujno dedovanje je največja omejitev zapustnikovi svobodi testiranja, ki je utemeljena na avtonomiji posameznika kot eni najvišje zavarovanih dobrin v dobi liberalnega individualizma. Kljub temu skorajda povsod po svetu (izjema so države sistema common law) poznajo določeno vrsto obligatorne participacije najožjih zapustnikovih sorodnikov na delu njegove zapuščine. Postavlja se vprašanje, ali je taka ureditev še primerna oziroma ali zahteva po varovanju družinske solidarnosti na ta način ne gre predaleč. Posamezne države se različno odzivajo na moderne demografske in druge trende, ki zahtevajo spremembe dednopravne zakonodaje. Prispevek predstavlja različne vidike, ki jih osvetljujeta primerjalno pravo in teorija, ki argumentirajo tako obstoj kot tudi odpravo instituta oziroma njegovo podreditev elementu izkazanih potreb nujnih dedičev. Avtorica predstavi svoje stališče glede problematike noveliranja tega področja v slovenski zakonodaji.
Keywords: compulsory inheritance; compulsory portion; Dedovanje in nasledstvo; dolžni delež; forced heirs; forced share; nujni dediči; nujni delež; nujno dedovanje; sistemi nujnega dedovanja; systems of forced succession