Experimental design and artificial neural network model for turning the 50CrV4 (SAE 6150) alloy using coated carbide/cermet cutting tools - Tolga Ozkan, Murat (Materiali in tehnologije, 2014)
V tej študiji je bilo jeklo 50CrV4 (SAE 6150) strojno obdelano s struženjem z orodji za rezanje s karbidno ali kermetno prevleko. Preizkusi so bili opravljeni pri različnih hitrostih rezanja, podajanja in globine rezanja. Iz teh parametrov so bile ugotovljene sile pri rezanju in vrednosti hrapavosti površine. Tri komponente sil rezanja (Fa, Fr in Fc) so bile merjene med poskusom z dinamometrom, medtem ko so bile vrednosti hrapavosti površine izmerjene z merilnikom za hrapavost površine. Izvršena je bila večkratna regresijska analiza in statistična obdelava izvedbe poskusov. Izmerjene vrednosti hrapavosti so bile uporabljene za modeliranje s sistemom umetne nevronske mreže (ANNS). Določena je bila tudi odvisnost med silami rezanja in hrapavostjo površine.
Keywords: struženje; turning operations; rezilna orodja; cutting tools; karbidi; coated cermet; carbide cermet; cermeti; cutting force; sila rezanja; surface roughness; hrapavost površine; artificial neural network; umetna nevronska mreža