Deformacii graduirovannyh algebr Li - Pagon, Dušan (visokošolska dela, 1982)
Namen naloge je preučevanje graduiranih deformacij nekaterih naravnih skupin nilpotentnih Liejevih algeber in razreda skoraj svobodnih Liejevih algeber. V ta namen je bilo potrebno najprej poiskati vse lokalne graduirane deformacije, torej izračunati druge grupe graduiranih kohomologij za navedene algebre, nato pa rešiti vprašanje nadaljevanj najdenih 2-kociklov do globalnih deformacij. Rezultate lahko razdelimo na tri skupine: (1) Splošni rezultati o graduiranih deformacijah (vpeljan je nov pojem graduirane deformacije, dokazana zaprtost razreda takih deformacij glede nadaljevanj in najden primer graduiranega 2-kocikla, ki nima nadaljevanja). (2) Graduirane deformacije nilpotentnih Liejevih algeber (izračunane so deformacije maksimalnih nilpotentnih podalgeber nekaterih klasičnih enostavnih algeber, rešeno je vprašanje o specifikaciji parametra). (3) Graduirane deformacije svobodnih in skoraj svobodnih Liejevih algeber (v celoti opisane).
doktorska disertacija
Keywords: Lie algebras; Liejeva algebra; Lie rigs; Disertacije; deformations; Liejev kolobar; deformacije; maximal nilpotent subalgebras; graded deformations of Lie algebras; maksimalna nilpotentna podalgebra