342 Gospodarske skušnje. (Koliko snažnost pri molznih kravah zda), kaže nam spet nova skušnja iz Tiroljske^a. Neko kravo, ki je bila vajena, da so jo vsaki dan dvakrat šfrigljali in krtačili, so za poskusnjo 14 dni štrigljati in krtačiti ue-hali. In glejte! v tem času je imela za 11 bokalov mleka manj kakor v poprejsnih 14 dneh, akoravno se ji ni med tem ne klaja prikrajšala, ne kaj druzega premenilo. (Razloček klaje pri molznih kravah). Guenon trdi, da mleko dobiva po ohrovtu nekak neprijeten okus, po koren j i postane grenkljato, po perji vinske trte je prijetno, pa se rado skisa in je malo masleno, po nemški in turški detelji (lucerni in esparseti) je mastno in okusno, po repi je vodeno in bledo, po senu in dobri o ta v i mastno in dobro, po detelji s krompirjem io otrobi zmešani je posebno dobro. L. Z.