Flow unsteadiness and pressure pulsations in a nuclear reactor coolant pump - Ni, Dan (Strojniški vestnik, 2016)
Črpalke za hladilno vodo jedrskega reaktorja (RCP), ki skupaj s sredico reaktorja in generatorji pare za prenos toplotne energije predstavljajo srce jedrskega reaktorja, poganjajo kroženje hladilne vode v primarnem krogu. Te črpalke so edini rotacijski del v jedrskem otoku, zato spadajo med komponente prvega razreda jedrske varnosti. Poleg tega so tudi glavni porabnik energije v jedrski elektrarni ter morajo zagotavljati dolgotrajno delovanje brez prekinitev in motenj. Notranji tokovi v črpalki za hladilno vodo jedrskega reaktorja z mešanim tokom so eden glavnih problemov pri razvoju teh črpalk za velike tlačne vodne reaktorje. Nestacionarni tokovi v črpalki, še posebej v določenih predelih, so zelo pomembni za varnostno analizo jedrskega reaktorja, saj lahko povzročijo vibracije, ki ogrožajo integriteto črpalke. Pri konstruiranju tovrstnih črpalk je zato nujna celovita analiza in napovedovanje tlačnih impulzov zaradi interakcij med rotorjem in statorjem. Za izboljšanje učinkovitosti in stabilno obratovanje črpalk za hladilno vodo jedrskih reaktorjev je nujen podroben opis zapletenih nestacionarnih struktur notranjih tokov.
Keywords: črpalke za hladilno vodo jedrskega reaktorja; nestacionaren tok; nestacionarne tokovne strukture; obsežen ločeni tok; sferično ohišje; tlačni impulzi; vrtinčenje