O izvoru molibdena v primarnem aluminiju - Torkar, Matjaž (Materiali in tehnologije, 2001)
V prispevku obravnavamo analizo vključkov v primarnem aluminiju. Poleg kompleksnih vključkov, pri katerih so komponente s kalcijem topne v vodi, je raziskava odkrila v primarnem aluminiju tudi dvofazne vključke, ki vsebujejo okoli 21,5 at. % molibdena. Molibden je potrdila pazljivejša kemijska analiza nečistoč v primarnem aluminiju, zato domnevamo, da najverjetneje izvira iz glinice. Kljub prizadevanju nam ni uspelo dobiti od proizvajalcev podatkov o vsebnosti molibdena v glinici.
Keywords: aluminij; Aluminij Mostar; aluminum; glinica; vključki; nečistoče; kemijska analiza