Zen in umetnost plavanja - estetska izkušnja kot nova perspektiva za tehniko vadbe - Dahl, Dagmar Gerda Martha (Revija za elementarno izobraževanje, 2016)
Zadnja leta narašča zanimanje za koncepte alternativnih gibanj. Zavedanje je dobro znano v športni psihologiji in mnoge športe propagirajo kot "zen šport". Tudi uporaba fraze "zen in umetnost" je že postala vsakdanja. Ljudje, ki se učijo in ki poučujejo tehnike plavanja, se zaradi posebnih pogojev, ki jih povzroča voda, soočajo z edinstvenimi izzivi. Pristop, ki temelji na dojemanju plavanja kot zen športa ali kot umetnosti v smislu čutne estetske izkušnje in estetskega procesa učenja, lahko nudi nove priložnosti za učenje in poučevanje. Filozofske koncepte Gadamerja, Deweyja in Johnsona v kombinaciji s pristopi teorij utelešenja in teorij estetskega učnega procesa povezujemo s temeljnimi elementi Zena in dopolnjujemo ter pojasnjujemo s praktičnimi primeri.
Keywords: plavanje; swimming; aesthetical experience; estetska izkušnja; learning; učenje; art; Zen; umetnost