The main characteristics of the unemployed in Slovenia - Kavkler, Alenka (Naše gospodarstvo, 2006)
V tem prispevku so prikazane osnovne značilnosti trga dela v Sloveniji. Poseben poudarek je namenjen analizi trajanja brezposelnosti na osnovi obsežne baze podatkov Zavoda za zaposlovanje Republike Slovenije, ki v obdobju od januarja 2002 do novembra 2005 zajema več kot 450.000 opazovanj. Prikazane so različne tehnike analiz preživetja. Na osnovi Kaplan-Meierjeve cenilke pa je analiziran vpliv spola, ravni izobrazbe in starosti brezposelnih na trajanje brezposelnosti.
Keywords: Slovenia; Slovenija; trg dela; trg delovne sile; unemployment; brezposelnost; ekonomski modeli; ekonomske analize